11/9/2021

Elavtal Brf Slänten ⚡️

Föreningen har ett kollektivt elavtal som avser samtliga 103 lägenheter och allmänna utrymmen. Man kan således inte teckna ett eget elavtal. Varje lägenhet har en egen avläsare (IMD individuell mätning & debitering) och man betalar för exakt den mängd hushållsel man förbrukar. Elförbrukningen man betalar på sin månadsavi har ett par månaders fördröjning tillbaka i tiden. Elräkningar per lägenhet i föreningen bör/ska hamna någonstans mellan 200-800 kronor per månad beroende på antal personer i lägenheten, individuell förbrukning och storlek på lägenheten.

Brf Slänten har ett bundet elavtal med Vattenfall som löper från 1 oktober 2021 till och med den 30 september 2024. Avtalet är om 54 öre per kWh (+ elskatt, elöverföring, elcertifikatsavgift & moms = totalt 1,40 kr. Från den 1 januari 2024 så höjs elskatten med 4,5 öre per kWh). Leverans av el sker också genom Vattenfalls ledningar. Vattenfall/Haninge Kommun är även leverantör av föreningens Fjärrvärme (uppvärmning).

Energispartips ⚡️
* dra ned på termostater (element) under den varma årstiden. En normal och tillräcklig inomhustemperatur är 20-21 grader i lägenheten.
* stäng av elektroniska apparater när de inte används.
* ha inte belysning på i rum som inte används.
* tvätta/diska med fulla maskiner.
* torktumlaren är en av de maskiner som drar mest el.
* laga mer mat på en gång och gör matlådor. Låt maten kallna innan det sätts in i kylskåp eller frys.
* använd energispolning toalett om möjligt.
* låt inte vatten stå på och rinna i onödan samt byt trasiga packningar om det behövs i kranar (så det inte står och droppar).
* använd inte komfortvärme i badrum (golv) och handduksvärmare mer än nödvändigt. Mysfaktor såklart men drar mycket el.
* inte duscha längre än nödvändigt (och använda mindre varmvatten).
* byt till Ledbelysning/energisnåla glödlampor till Er belysning.
* när det kommer till byte av hushållsmaskiner framöver så välj de med minst energiförbrukning.