12/23/2020

Vinnare Haninge Arkitekturpris 2020 🥇

Nu är vinnaren utsedd till Haninge Arkitekturpris 2020

https://www.haninge.se/arkitekturpris/ 

Av de tre finalisterna i tävlingen Haninge arkitekturpris är det Brf Slänten i Vega som står som vinnare efter räkningen av rösterna. De två andra finalisterna var Ornö skola och Vega park 3 och torg.

– Med Brf Slänten har Vega fått ett uttrycksfullt kvarter som välkomnar besökarna till den nya stadsdelen. Kvarteret ”skapar ett tydligt stadslandskap mot Vega Allé samtidigt som det fint möter naturen och slänten”. SPG har tillsammans med BSK Arkitekter skapat ett kvarter som både refererar till arkitekturhistorien och stenstaden men också med samtiden och ett framväxande Vega – mellan stad och natur, säger Andreas Paulson, stadsarkitekt Haninge Kommun, om årets vinnare.

Tävlingen inleddes under försommaren där allmänheten fick nominera en byggnad eller plats till tävlingen. Juryn valde sedan ut tre finalister utifrån tävlingens kriterier. Röstning pågick under oktober månad via formulär på denna sida samt även via Haninge kommuns Facebook.

BRF SLÄNTEN
Kategori: Nybyggnad
Byggaktör: SPG
Totalentreprenör: Box Bygg AB
Arkitekt: BSK Arkitekter AB, Petter Aaro, Elisabeth Thorén & Maria Calogerópulos
År: 2019

Motivering för nominering till finalplatsen

Ett kvarter med ett uttryck som kopplar både tillbaka till arkitekturhistorien men också har ett unikt uttryck. Detaljer som ger karaktär och variation på det långsträckta kvarteret. Husen skapar ett tydligt stadslandskap mot Vega Allé samtidigt som det fint möter naturen och slänten och de gamla träden bakom kvarteret. Den strikta fasaden mot gatan kontrasterar mot den mer upplösta fasaden mot baksidan med generösa balkonger mot naturen. Här har du staden och naturen på första parkett.

NYHET SEP 2021: Brf Slänten 1 i Vega har erhållit en plakett från Haninge kommun som kommer att fästas på utsida fasaden inom kort. Uppsatt fasad vid Port 96 utsida i oktober 2021.